Acne behandelingen
Hoe ontstaat acne?
In de meeste gevallen ontstaat acne in de puberteit, de zogeheten jeugdpuistjes, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.
De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling.
Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken.
Deze talgophopingen worden meeëters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige meeëters (zwarte puntjes) en meer onderhuids gelegen meeëters (witte puntjes, plekjes).
Als de talgophopingen nog versterkt worden door een toegenomen verhoorning, verharding van de porie blijft de talg nog sneller in de uitvoergang zitten.
Daarnaast bevinden zich in de talgklier tal van bacteriën, die zich in een zuurstofarme omgeving snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren.
Door de opgehoopte talg en de irriterende vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open.
De vrijgekomen stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking.
Dit zijn dus de welbekende pukkels of puistjes.
Om dit te voorkomen is het nodig:
• Een teveel aan talg regelmatig verwijderen.
• De ontstane verhoorning oplossen.
• De talgpropjes/meeëters verwijderen
• De acne-bacteriën verminderen
• De ontstekingen terugdringen.
• De huid beschermen en voeden.
Het teveel aan talg regelmatig verwijderen.
Velen onderschatten het belang van een nauwgezette huidreiniging. Water heeft een hoornverwekende invloed maar voor een goede reiniging is meer nodig. Dode huidcellen moeten worden losgemaakt en onreinheden op het huidoppervlak, stof en vuil uit de omringende lucht, evenals de afscheidingsproducten van talg en zweetklieren moeten worden verwijderd.
Reinig daarom elke morgen en avond de huid met een speciaal product dat er voor zorgt dat de talg grondig verwijderd wordt, zonder een droog en gespannen gevoel achter te laten.
De reiniging moet de hoornstof licht verweken en hierdoor verstoppingen van de talgklieren en de daar uit volgende ontstekingen voorkomen. Spoel het reinigingsproduct altijd goed af met véél water. Sluit de reiniging af met een speciale lotion die er voor zorgt dat de huid weer de juiste PH-waarde heeft.
Tip: Het is belangrijk dat je eerst je handen wast voordat je aan de reiniging begint.
De ontstane verhoorning oplossen.
Dit onderdeel van de verzorging is erg belangrijk omdat een verhoorning er voor zorgt dat de talgklier eerder verstopt raakt.
Samen met je schoonheidsspecialiste overleg je wat de juiste methode is om jouw huid van een te grote verhoorning af te helpen.
De eerste optie is een peeling, beter bekend als scrubcrème. Dit is een crème die stoffen bevat met een schurende werking.
Vaak heeft een scrubcrème door zijn basische samenstelling ook nog een hoornverwekende werking.
Maar let op! Je mag dit alleen gebruiken als je geen actieve ontstekingen(puistjes) hebt. Je schuurt dan namelijk ontstekingen open en maakt deze erger.
Een tweede optie is een lysing. De werkzame stoffen in deze producten zijn hoornsplitsend, dit wil zeggen een oplossende invloed op de dode hoorncellen en zorgen dat de huid zich meer opent.
Een derde optie is een chemische peeling. Deze bevat stoffen zoals glycolzuur, salycylzuur, benzoylperoxide, tretinoine, adapalene, recorcine of fenol. De concentratie van de werkzame stof bepaald hoe agressief de peeling is en hoe diep deze gaat.
De huid beschermen en voeden.
Door een aangepaste dagcrème te gebruiken zorg je ervoor dat je huid de stoffen krijgt die er voor zorgen dat de huid zomin mogelijk belast wordt. Deze moet bacterie remmend zijn, de juiste PH-waarde bezitten en een tekort aan vocht voorkomen.
Wanneer is het nodig om een arts of dermatoloog te raadplegen
Bij een normale tot lichte graad van acne zijn de behandelingen van een schoonheidsspecialiste gecombineerd met een goede thuisverzorging voldoende.
Alleen, als na 5 tot 6 behandelingen en een goede thuisverzorging blijkt dat de talgproductie zo hevig is dat het ontstaan van talgpropjes sneller gaat dan het weghalen hiervan en/of blijven ontstekingen veelvuldig terugkomen zodat er littekenvorming gaat ontstaan, wordt aanbevolen om een arts of dermatoloog te raadplegen.
Afhankelijk van de diagnose van de arts gaan we (eventueel in samenwerking) een plan van aanpak bespreken.
Een arts of dermatoloog is bevoegd sterkere middelen voor te schrijven die tegen verhoorning werken, de ontstekingen onderdrukken of zelf medicatie die de talgvorming verminderen. Het blijft echter nog steeds noodzakelijk de talgpropjes te verwijderen.